11 Eylül 2024, Çarşamba

Kablolu İnternet

  •  
  • VDSL Bağlantı Nedir ?

Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır. VDSL, santrale yakın konumda bulunan kullanıcılarına daha verimli bant genişliği sunar. Santraldan gelen fiber hattının sonlandığı bir optik ağ ünitesi ile ev ya da işyerine bağlı olan tek bir bakır hat arasında uygulanan VDSL, binanın yakınlarına kadar gelen fiber hattını, evlere eski ya da yeni döşenen bakır hatlar üzerinden bağlamaktadır. 

ADSL’den çok daha fazla hızlara olanak veren VDSL internet, sinyalin güçlü bir şekilde aktarım yapabildiği yerlere 100 Mbps’ye kadar hızla ulaşabilir. VDSL ADSL’e göre download hızında 5, upload hızında ise yaklaşık 10 kat fazladır.

 

       ADSL Bağlantı Nedir?

Asymmetric Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan ADSL, (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) alt yapısında bakır kabloların bulunduğu veri aktarımı sağlayan internet hizmetidir. Genel olarak telefon hatlarının çalışabildiği bakır kablo çifti üzerinden veri aktarma esasına dayanan ADSL’in ana santrale kısa mesafede olan ve en fazla 4 km uzaklıkta kalan mesafelerde kullanıldığında verimliliği artar. ADSL internet hizmeti 16 Mbps oranına kadar bant genişliği sağlar.

ADSL internet abonesinin kullanmakta olduğu telefon hattının bir ucu telefon hizmetinin verilmekte olduğu Telekom santrallerinde bağlı bulunmaktadır. Bir abonenin ADSL hizmeti alabilmesi için, öncelikle hattının bağlı bulunduğu Telekom santralinde uygun cihazların kurulu bulunması gerekmektedir. Uygun cihazlar kurulu ise telefon hattının Telekom santralindeki ucu bu cihazlara bağlanır.

ADSL’in isminde bulunan asimetrik kelimesi, yükleme ve indirme hızının eşit olmamasından gelir.

 

      ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir. Fakat VDSL hizmeti teorik bakımdan 100 Mbps oranına kadar yükselen bir bant genişliği sunar. Bunun beraberinde çok yüksek hızlı bir internet erişimi mümkün olmaktadır. Eğer santrale yakın bir mesafede ikamet eden abone iseniz, VDSL hizmetinden yararlanabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde santrale kadar fiber kablo ile iletim yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı santralden sonrası için mesafeye göre maksimum alacağınız hız değişkenlik gösterir.

VDSL için ayrı ADSL için ise ayrı bir modem bulunmaktadır. Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL modemine sahip olmanız gerekecektir. Fakat bazı modemler hem ADSL hem VDSL desteğine sahip olabilmektedir.

ADSL’den VDSL’e geçilmek istendiğinde ilk olarak bakılması gereken bulunulan bölgenin altyapının desteklemesidir. İnternet firmalarının sayfalarından adres bilgileri girilerek bulunulan dairenin ya da binanın VDSL altyapı destekleyip desteklemediğine bakılıp; VDSL destekleyen bölgelere, modem bağlantılarında VDSL girişi varsa geçiş yapılabilir. Önceden kullanılmış olan modem VDSL destekli değilse, VDSL bağlantıyı destekleyen modem alınmalıdır. İnternet yetkililerine ulaşarak geçiş talebi iletilerek işlemin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bu sayede kullanıcıların internet hızları artar daha yüksek bant genişliğine sahip olurlar.
 

     Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet,  fiber optik kablolarla sağlanan erişim sistemine verilen isimdir. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşan fiber optik kablolar üzerinden taşınır. Fiber kablolar sayesinde fiber internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksek olur. Dünyanın en yüksek internet hızı olarak kabul edilen fiber internet, fiber optiğin içerisinde bilgilerin çok hızlı hareket etmesinden dolayı “ışık hızında internet” olarak da nitelendirilmektedir.

Fiber optik kablolar ile veri aktarımında teoride bir sınır söz konusu değildir. Bunun sebebi verinin ışık hızında iletilmesidir. Ancak paketler anlık band genişliği sınırı ile sunulur. Fiber kablolar çok miktarda veri taşır ve genelde ortalama hız 1 Gbps civarındadır. Ancak ülkemizde internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan fiber internet paketlerin hız için üst sınırı 100 Mbps’dir.

    Fiber İnternetin Avantajları Nelerdir?

Fiber internetin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

1) Daha Hızlı: Fiber internet, diğer internet bağlantı türlerine göre çok daha hızlıdır.

2) Güvenli ve Kesintisiz: Fiber internet fiber kablo altyapısı nedeniyle diğer internet bağlantı türlerine göre daha güvenli ve kesintisizdir.

3) Telefon Hattına İhtiyaç Duymaz: Fiber internet sahibi olmak için telefon hattına ihtiyaç duyulmaz. Sabit telefon hattı olmadan da fiber internet hizmeti alınabilir.

4) Çevreye Duyarlı: Fiber optik kabloları, ısınıp soğutma sistemlerine ihtiyaç duyan bakır kablolara göre daha çok çevreye duyarlıdır.

5) Geleceğin Teknolojisi: Günümüz teknolojisinde ve yeni dijital dünya düzeninde bakır ya da daha farklı bir kablo sistemi yerine ışığın kablolardan geçiş şekliyle ilgilenilmektedir. Fiber internet kullanımı avantajları nedeniyle ülkemizde ve dünyada her geçen gün hızla artmaktadır. Bu artışın devam etmesi ve fiberin çok daha fazla alanda kullanılması beklenmektedir.

Sizde Waaynet'in Uygun Fiyatlı ADSL,VDSL ve FİBER İnternet Tarifelerinden Yararlanmak İçin TIKLAYIN..

  • Paylaş: